Lietuvos muzikų rėmimų fondas
Lietuvos muzikų rėmimų fondas

Aleksandro Vitulskio darbų paroda

Parodos atidarymas vasario 11 d., trečiadienį, 18 val.
Paroda veiks iki kovo 18 d.
 
Lietuvos muzikų rėmimo fondo Stasio Vainiūno namuose 
(Vilnius, A.Goštauto g. 2 – 41, tel. 2616754)


Aleksandras Vitulskis
(1927-1969)

Į gyvenimą besiveržiantys vis nauji ir nauji vardai neretai be dėmesio palieka ir talentingų praeities menininkų kūrybą. Taip, matyt, bus atsitikę ir su neeilinio talento dailininku Aleksandru Vitulskiu (1927.VI.2-1969.X.16), kurio anūkas dainininkas Merūnas Vitulskis dabar yra sulaukęs visuomenės dėmesio ir televizijos žiūrovų simpatijų. Tautodailininkei Živilei Vasiliauskienei inicijavus, Lietuvos muzikų rėmimo fondo Stasio Vainiūno namai bando nubraukti užmaršties skraistę, vėl priminti visuomenei šį kūrėją, juolab kad daugelis jo darbų išsibarstę po įvairias dailės kūrinių saugyklas. Jų savo laiku įsigijo Kauno Istorijos muziejus (grafikos darbų ciklas „Inkvizicija Lietuvoje”), Vilniaus Universiteto biblioteka (piešiniai iš ciklo „Senasis Vilnius”) ir kt. Tačiau daug jo darbų tebesaugo jo žmona p. V.Vitulskienė, gyvenanti Kaune. Iš jos buto į Stasio Vainiūno namus ir atkeliavo dvi dešimtys didesnio ir mažesnio formato A.Vitulskio darbų, kurie nors iš dalies primins šį talentingą kūrėją. Beje, jo darbais jau nuo pat 1949 metų, kai jis įstojo į Vilniaus dailės institutą, žavėjosi šios aukštosios mokyklos pedagogai. Kaip rašė dailininkas Jonas Mackonis: „Nedaug tereikėjo jį koreguoti, aiškinant proporcijų, konstrukcijos, perspektyvos ir anatomijos pagrindus. Greit ir lengvai, tarytum žaisdamas, jis pagaudavo figūros judesį, užfiksuodavo charakteringus veido bruožus, kruopščiais štrichais modeliavo tektoninį vaizduojamojo objekto reljefą. Viską piešė ekspromtu, be didesnių paklaidų, ir atrodė, kad iš jo išaugs talentingas figūrinio paveikslo meistras…” Deja, jo savarankiškas kūrybinis gyvenimas buvo trumpas, tačiau prasmingas darbų gausa ir įvairove. Jo kūrybinis palikimas – per du tūkstančius darbų, kurie išsibarstę po įvairius asmeninius archyvus, muziejus, bibliotekas… Gal kas nors iš nūdienos menotyrininkų ims ir pasidomės, išstudijuos jo gausų kūrybinį palikimą ir prikels jį aktyvesniam gyvenimui.

Stasio Vainiūno namuose atidarytoje parodoje lankytojų dėmesį atkreips tik maža dalelė jo tapybos darbų. Didesnioji parodos eksponatų dalis – tai piešiniai, kuriuose vaizduojamos istorinės kovos, iliustracijos knygoms ir kt.
 


A.Vitulskio
Autoportretas. 1962 m.
Pavergta Lietuva.
Moters aktas. 1958 m.
Žalgirio mūšis.

--------------------------------------------------------


2009-02-02

Parodų sąrašas

© 2024 Lietuvos muzikų rėmimų fondas, A. Goštauto g. 2-41, 01104 Vilnius, tel. 2613171, el. p. fondas@lmrf.lt | sprendimas: Webtemple